Posezona bi mogla nadmašiti i rekordnu lanjsku

Bez autora
Sep 30 2024

Unatoč lošijem vremenu u rujnu, ovogodišnja turistička posezona mogla bi nadmašiti i rekordnu lanjsku.

Posebno raste broj dolazaka organiziranih skupina turista, bilo da je riječ o kongresnim, sportskim ili grupama koje dolaze preko agencija.

Po završetku glavnog dijela sezone sve se češće viđaju turisti u skupinama. Dolaze organizirano, putem agencija i mogu se doslovno - opustiti.

- Volim putovati u grupi, ne moram razmišljati kamo ću i uvijek puno novog naučim pa ako mi se svidi - mogu doći i individulano, kaže Christiana iz Njemačke.

Izvan glavne sezone organizirana putovanja imaju čak 70 postotni udio, a da u posljednje vrijeme osobito rastu, potvrđuju u većini agencija:

- Već prošle godine smo imali vidljiv oporavak, a ove godine imamo rast oko 15% tako da su trendovi dobri, ističe direktor prodaje u turističkoj agenciji Ivan Rukavina.

Rastu su najviše pridonijeli putnici s azijskih tržišta, osobito iz Koreje otkako je uvedena izravna linija iz Seula za Zagreb.

Raste i broj europskih grupa, čemu je pridonijela i gospodarska kriza pa mnogi ne žele neočekivane troškove i slična iznenađenja koja donose individulana putovanja.

No to je, kažu u struci, tek jedan od razloga:

- Jedan od bitnih razloga po meni je poslijepandemijsko doba kada su ljudi željni druženja, željni zajedničkih doživljaja koje nismo imali, ali isto tako i sigurnost koju pruža grupno putovanje, smatra vlasnica turističke agencije Vesna Borisavljević.

Goste u ovo doba privlače i sve brojnije manifestacije pa je samo u hotelima u zemlji trenutno oko 100 tisuća gostiju.

- 850 od ukupno 1200 hotela je otvoreno, popunjenost onih s 5 zvjezdica je 93%, onih s 4 - 87%... To su sve pokazatelji koji bude optimizam i govore da imamo pravo očekivati i dobar nastavak ove turističke godine, ocjenjuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Dio hotela u Istri neće se zatvarati ni zimi:

- Lani nam je zima bila rekordna, mislim da će ova biti još bolja, tu najveći interes imaju sportske grupe zbog nogometnih terena. Kao što znate, ovo je sportski hotel i sve je prilagođeno sportašima, napominje direktor medulinskog hotela Belvedere Frano Perković.

Neki će hoteli pak ostati otvoreni zbog kongresa najavljenih sve do Adventa. Tek nakon blagdanskih događanja imat će kratku stanku do rane predsezone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik